+32 51 63 74 20 HaTwee, Koolskampstraat 63, 8810 Lichtervelde

Poederlak als corrosiebescherming

De architect kiest het kleur, de look van de constructie, het gebouw. Het kleur maakt deel uit van het ontwerp, zelfs al is het zwart of wit. De coating beschermt, decoreert, vereeuwigt het kunstwerk. Ook op staal al dan niet voorzien van een cathodische bescherming.

Staal is één van de meest gebruikte bouwmaterialen. Staal kan goed gelast, geplooid, geknipt en vervormd worded. Staal is sterk, flexibel en beschikbaar in allerlei profielen en platen. Maar staal heeft het nadeel dat de natuurlijke oxidelaag (roest) het staal niet passiveert. Dat is wel het geval met de minder edele metalen zink en aluminium. Daarom worden deze laatste gebruikt om staal te beschermen. Zink beschermt staal doordat zink sneller oxideert dan staal. Zinkoxideproducten beschermen zink. Hetzelfde geldt voor aluminium/zink legeringen die gebruikt worden als metallisatie. Deze kathodische bescherming is een fantastische oplossing om stalen onderdelen te beschermen tegen corrosie. Sommige mensen houden van de grijze look van verzinkt staal, maar alles grijs, is ook maar een grijze wereld. Geef thermische verzinkt staal of gemetallisseerd staal daarom een kleurtje. Deze organische poedercoating zal het onedele metaal (zink/aluminium) beschermen tegen corrosie. Dat noemen ze een duplex systeem: een cathodische bescherming + een organische coating.

Nog beter en zeker ter bescherming van scherpe kanten, is het verzinkte oppervlak eerst te voorzien van een primer. Deze zal een eerste organische coating leggen waarop de toplaag dan perfect hecht. Meer daarover bij de primers.

WITRUIMTE

Duplex systemen

Door de zware belasting in onze regio’s worden vaak verzinkte materialen ingezet als metaalconservering. Het nadeel is dat verzinkte materialen gevoelig zijn aan ontgassing tijdens het uitmoffelen van de coating. Bij warmbadverzinkte en gemetalliseerde substraten gaat het meestal over kleine gasinsluitingen die door de temperatuursverhoging in de moffeloven uit de zinklaag willen ontsnappen. Aan het oppervlak vormen ze zogenaamde pinholes en deze hebben een ontsierend effect. Ze bereiken net het omgekeerde van wat u beoogde met poederlakken: een mooi afgewerkt product.

Om het probleem van ontgassing te vermijden, ontwikkelde HaTwee samen met CIN Govesan een speciale serie anti-gassing poederlakken. Deze nieuwe generatie coatings laten verzinkte of gemetalliseerde stukken toe voldoende te ontgassen alvorens te polymeriseren en dus een hechte laklaag te vormen. Dit zonder compromis voor de waterweerstand en UV-resistentie. Verbleekte plekken op de gelakte stukken onder invloed van vocht en warmte in de verpakking, behoren voorgoed tot het verleden.

Het resultaat? Een mooi afgewerkt product bestand tegen industrieel en maritiem klimaat.

WITRUIMTE

Coatings voor (verzinkt) stalen architecturale toepassingen

WITRUIMTE

Op zoek naar het juiste poeder voor uw project ?

Hierboven vindt u een overzicht van de typische toepassingen van poederlak binnen deze sector. Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijke toepassingen met onze poeders. Aan de hand van de door u gewenste eigenschappen stellen we u graag de juiste artikelen uit ons gamma voor. Bestaat er nog geen stock product dat aan de vereisten voldoet ? Dan bekijken we graag de mogelijkheden voor maatwerk of de ontwikkeling van een nieuw geformuleerd poeder.

  • Wij kunnen onder meer rekening houden met de verwachte duurzaamheid (bestendigheid tegen corrosie, UV, chemicaliën, ...) in combinatie met de eigenschappen van de ondergrond (aluminium, sendzimir, gemetalliseerd staal, thermisch verzinkt staal,...)

  • Of zoekt u een speciaal kleur, effect, …?

  • We passen de poeders ook aan in functie van speciale wensen inzake bekleefbaarheid, bedrukbaarheid, anti-graffiti, anti-statisch,...

  • We nemen tijdens de ontwikkeling de gewenste laagdikte, een ruim moffelschema, de wijze van recycling in de installatie en het type van de oven mee in acht.

  • Al onze producenten hebben een zeer sterk gedigitaliseerd kwaliteitssysteem en een kleine tolerantie in de eigenschappen. Daardoor merkt u geen verschillen tussen de productiebatchen.

We doorlopen graag met u de mogelijkheden en opportuniteiten. Zo streven we naar een perfecte balans tussen functionaliteit, rendement & uitstraling. Wij begeleiden u naar een hoger level!

WITRUIMTE

Deze website maakt gebruik van cookies om uw bezoek na te gaan. Door verder te surfen stemt u in met het gebruik hiervan. Meer informatie